KÖKÉNY ATTILA

2018.01.24

Kökény Attilára eredetileg grafikus és informatikus, Zala megyében élt. A biogazdálkodáson belül is alternatívnak számító talajmegújító mezőgazdaságot autodidakta módon sajátította el, ma már szerte az országban oktatja is. Az előadás érdekes a kertészeti- és szántóföldi gazdálkodást illetően, és egyaránt hasznosak lehet hobbikertészeknek, gyümölcsészeknek és sokhektáros gazdáknak, az elhangzó információk és módszerek a vegyszeres gazdálkodást gyakorlóak számára is érvényesek és használhatóak.

Előadás Kökény Attilával a Kakasszéki Biogazdaság vezetőjével, aki a gyakorlatban alkalmazza a szántás nélküli gazdálkodást. A szántás már lassan 100 éve bizonyítottan okoz hatalmas károkat, világszerte a talajpusztulás, az elsivatagosodás egyik okozója, de szélesebb történelmi kitekintésben civilizációk buktak bele a termőtalajok pusztulásába. 

A szántás nélküli művelés számos magyar gazdaságban bizonyította már be az életképességét, rekordhozamokat produkálva. Vannak magyar gazdaságok, elsősorban külföldi érdekeltségek, ahol a direktvetés is a rutin része, máshol akkor alkalmazzák alkalomszerűen, mikor a forgatás nélküli műveléssel javuló talaj már alkalmas direktvetésre is. A klasszikus direktvetés technológiája tehát jelen van az országban és sikeresen alkalmazzák magyar termelők is, annak ellenére, hogy ökológiai elemeket nem használnak.