DR. DŐRY ISTVÁN

2018.01.24

Ilyen, amikor valaki tényleg komolyan gondolja, hogy környezettudatosan él: A fenntartható életre - mindenki máshoz hasonlóan - mi is vágytunk, de láttuk és értettük, hogy itt egy életre szóló kérdésről van szó, és nem elegendő egyik vagy másik részletével itt-ott elfoglalkozgatni. Megértettük, hogy amint a neve is mutatja a "nem megújuló erőforrások" kifogynak, nem lehet tartósan használni őket, tehát a fosszilis energiával működtetett fenntarthatóság fából vaskarika. Ha belegondolunk, az egész életünket átjárja a fenntarthatatlan energiahasználat, és ezek közül is a legnagyobbakkal kell első körben foglalkozni.

Melyek ezek a legnagyobb tételek?

Szinte mindenkinek az életében, de ezt a rezsi számlák is mutatják, első helyen van a fűtés, és másodikon a benzin, autó, közlekedés, ha csak nem az elsőn. És mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az élelem, az iparcikkek, az ivóvíz honnan erednek, hogy ezek is meg nem újuló energiákból lesznek. Nyakig vagyunk a fenntarthatatlanságban, bármerre nézünk, minden 80-90%-ban fosszilis energiából, szénből, olajból, urán és földgáz energiájából van, és így nem tartható fenn az idők végezetéig. A benzin, olaj pedig még addig se.

Hát ezek tényleg elég nagy tételek. Hogyan kezdtetek hozzá, és hogyan jutottatok ide ebbe a szép kis faluba?

Autó nélkül... Azt hamar belátja az ember, hogy ha ennyi minden gázos dolgon változtatni kell, akkor az az életmódot, életteret is érinti, tehát egy ponton lesz egy költözés. De akkor jobb ezt már rögtön letisztázni: A fűtés fenntartható módja, lényegében valamiféle tiszta fa alapú fűtés, de olyan mértékű hőszigeteltséggel, hogy a fafogyasztás a termelődéssel összhangba kerüljön (1 tonna/év/fő). Sokan ott hibázzák el, hogy kiköltöznek egy csendes szép völgybe - hogy azt is elrontsák? -, és onnan aztán minden csak autóval van: a munka, a tanulás, a vásárlás, az orvos, a színház, minden. Akkor lesz csak igazán nagy a fosszilis függés és energiafogyasztás a család életében.

Miket oldottatok meg és milyen sorrendben?

Ha itt körbemegyünk a jó hűvös tornácos házban, látható, hogy mi minden működik itt szépen: kútvíz, esővíz hasznosítás, saját szennyvízkezelő nádas, van itt egy újfajta kemence, ami fűt, melegvizet is készít; de megvan az eredeti cserépkályha is. Fatároló a házban, egy régi konyha még sparhelttel, kamrával, rengeteg üveg befőtt; a tornác déli tájolású, de előtte árnyat adó szőlő hűsít - ezt se nekünk kellett ültetni - gyümölcsfák, zöldséges kert, nyulak, tyúkok, naponta 4-5 friss tojás, kint pedig egy bicikli-utánfutó, éppen használatban, üvegek vannak benne. A tetőn házi készítésű napkollektor, ilyenkor ontja a melegvizet nyáron. Mellette napelem: ez nem saját készítésű, viszont szép takarékosan persze ellátja a házat, a hálózatba is tölt, és életben tart egy akkumulátoros részt is. Majd szép sorjában elmesélem.

forrás: https://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/5715-csupan-23-fok-van-a-valyoghazban-kint-meg-39